Diö är en tätort i Älmhult kommun med cirka 900 invånare. Diö omnämns redan 1552, då med stavningen Dijö/Dye/Dije. Namnet syftar på naturen runt omkring Diö - dy och ö.
Diö är känt för Gemla - från början en leksaksfabrik, sitt hockeylag - Diö Hockey och Carl von Linne' - som föddes i Råshult en bit från Diö. Vid Diö ligger också sjön Möckeln och Höö naturreservat.
Och så är jag född där, och därför finns Diö i mitt hjärta. /eva k.

onsdag 6 maj 2015

Disponent Svanströms villa i Diö

Grosshandlare Frans Jonas Peter Svanström var förste ägaren och köpte Gemla Leksaksfabrik 1870 genom sin Grosshandlarfirma. När sedan fabriken brinner ner i Gemla, så flyttar han tillverkningen den 15 maj 1884 till Diö. Det är nästan på dagen 131 år sedan.
Frans Svanström dog i Stockholm 1 oktober 1909, 77 år gammal. Efter vad jag kan utläsa så hade han inga barn, men Olof Svanström tillträder som disponent 1895. Det kanske var en släkting?


Jag har två vykort av Disponent Svanströms villa i Diö. Det måste vara Olof Svanströms villa, tänker jag. Frans Svanström dog i Stockholm, så han kanske aldrig bodde permanent i Diö.

Disponentsbostaden. Diö
Postat i Diö 2 augusti 1906

Kortet är skickat till Herr Fabrikören Henrik Asklund i Norrköping.

Texten lyder; Vill härmed endast meddela att om Ni skulle vilja ha en hanvalp så ha vi två att sälja frå, en ??? samt en brun och hvit. Tacksam för omgående svar tecknar med många hälsningar till Ingeborg vänligen Sigrid Svanström

Vem var Sigrid Svanström? Var det frun? Jag får försöka forska i det.  Kortet är påkostat, det är färglagt och det är tryckt i Halmstad. Jag tänker att det kanske var disponentens egna vykort, som bara familjen använde. Typ "representationskort"?

Diö. Disponent Svanströms villa. Oskrivet kort.
Korten är ungefär lika gamla. Men, detta måste vara från innan 1905, eftersom då var baksidan enbart för adressen och meddelandet skrevs på framsidan. 1 april 1905 blev det tillåtet att skriva på baksidan. Det översta är då alldeles nytryckt för 1905/1906, eftersom där är både adress och meddelande på baksidan. Och det är kolorerat - det var säkert inte billigt att göra det.

På det nedersta är det en veranda på baksidan, det verkar som om den är borta 1906. Lägg också märke till hundkojan till höger! Den ser man inte på färgkortet, men där är mer växtlighet så den kan ju vara kvar. Dock ser träden ungefär lika stora ut, så det kan inte vara så många år mellan korten.

Men, vem har vykort att skicka på sina villor idag? Det kanske hade varit en affärsidé? Som motvikt till alla tråkiga sms och mms! /eva k.






1 kommentar:

  1. Hej
    Olof var ett av Frans Svanströms barn, han hade två söner och en dotter.
    Mvh
    michaelandersson.a@gmail.com

    SvaraRadera